Recept: Lax teriyaki
Ingredienser
  • 4 laxfilébitar (à 140 g, finns frysta portionsbitar)
  • 1 sats teriyakisås

Teriyakisås

  • 1/2 dl japansk soja
  • 1/2 dl sake
  • 2 tsk socker
  • 2 msk mirin

Så här gör du

 

  1. Sätt på ugnen på 250°C.
  2. Teryakisås: Blanda samtliga ingredienser i en kastrull. Värm under omrörning tills sockret har löst sig helt. Använd såsen genast eller kyl den och förvara kallt.
  3. Lägg laxbitarna i en liten ugnssäker from. Skeda över 4-5 msk teriyakisås (för 4 port).
  4. Låt stå 10-12 minuter i ugnen. Ös några gånger med såsen i fromen.
  5. Under tiden, koka ihop resten av såsen till en lätt trögtflytande konsistens. Vicka/snurra på kastrullen och koka inte ihop såsen för mycket så att den bränns. Ös gärna med lite av den tjocka såsen.
  6. Skär laxbitarna tvärs över i bitar som lätt kan plockas med pinnar. Använd en riktigt vass kniv för att få fina bitar. Lägg upp dem med hjälp av en stekspade.
  7. Skeda över den tjocka såsen vid serverigen.
  8. Bjud kokt ris och någon grönsak, t ex nykokt grön sparris till laxen.

Kommentera

Publiceras ej