Ingredienser
- 4 laxfilébitar (à 140 g, finns frysta portionsbitar)
- 1 sats teriyakisås
Teriyakisås
- 1/2 dl japansk soja
- 1/2 dl sake
- 2 tsk socker
- 2 msk mirin
Så här gör du
- Sätt på ugnen på 250°C.
- Teryakisås: Blanda samtliga ingredienser i en kastrull. Värm under omrörning tills sockret har löst sig helt. Använd såsen genast eller kyl den och förvara kallt.
- Lägg laxbitarna i en liten ugnssäker from. Skeda över 4-5 msk teriyakisås (för 4 port).
- Låt stå 10-12 minuter i ugnen. Ös några gånger med såsen i fromen.
- Under tiden, koka ihop resten av såsen till en lätt trögtflytande konsistens. Vicka/snurra på kastrullen och koka inte ihop såsen för mycket så att den bränns. Ös gärna med lite av den tjocka såsen.
- Skär laxbitarna tvärs över i bitar som lätt kan plockas med pinnar. Använd en riktigt vass kniv för att få fina bitar. Lägg upp dem med hjälp av en stekspade.
- Skeda över den tjocka såsen vid serverigen.
- Bjud kokt ris och någon grönsak, t ex nykokt grön sparris till laxen.
Kommentera