Ingredienser

500 g penne, spaghetti eller annan pasta
Tomatsås375 g passerade tomater 
375 g krossade tomater 
3 msk olivolja 
1 st gul lök, delad i halvor 
1 st vitlöksklyfta, lätt krossad 
1 dl rödvin 
2-3 st basilikastjälkar 
1 nypa socker, ca 0.5 tsk 
1 tsk salt 
Köttbullar350 g köttfärs 
2 dl brödsmulor/små, små bitar av dagsgammalt bröd 
1.5 msk vatten 
2 st ägg 
1 dl parmesanost 
3 msk persilja, finhackad 
1 msk olivolja 
1 tsk salt 
1 krm svartpeppar 
2 dl solrosolja till stekning 
Till servering2 msk parmesanost, färskriven 

 

Gör så här

1. Koka upp lättsaltat pastavatten under lock i en kastrull under tiden som tomatsåsen tillreds.

2. Lägg ner pastan så att den är färdigkokt, "al dente", samtidigt som tomatsåsen är klar.

3. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen och låt den rinna av i ett durkslag.

4. Tomatsås
Värm under tiden olivolja i en kastrull, tillsätt gul lök och vitlök och fräs dem 3–4 minuter utan att de tar färg.

5. Häll i tomater och vin, tillsätt basilika, socker och salt. Koka såsen under tiden som köttbullarna tillreds.

6. Köttbullar
Häll brödsmulorna i en skål, skeda över lite vatten och rör om.

7. Lägg i köttfärsen och rör i ägg, parmesanost, persilja, olivolja och smaka av med salt och peppar.

8. Rör samman allt och forma sedan färsen till stora köttbullar, ca 12 stycken.

9. Under tiden pastan kokar, hetta upp solrosolja i en stekpanna.

10. Fritera köttbullarna runt om i ca 5 minuter. Vänd dem med två matskedar så att de får fin stekyta runtom.

11. Lyft över köttbullarna på hushållspapper och låt dem rinna av någon minut.

12. Ta upp lök och vitlök ur tomatsåsen.

13. Lägg försiktigt ner köttbullarna och låt dem puttra i såsen några minuter.

14. Vid servering
Servera pastan med köttbullarna vid sidan om, häll tomatsås på pastan och strö över lite parmesanost.

 

Kommentera

Publiceras ej